Zavolejte nám +420 530 351 500

Zařazení jedlého hmyzu do jídelníčku doporučují gurmáni i výživoví experti.
Kouzlo konzumace hmyzu spočívá v tom, že poskytuje v malém objemu velké množství důležitých živin a látek.

Potemník moučný (Tenebrio molitor) obsahuje mnohem více bílkovin než třeba hovězí nebo vepřové maso. Obsah bílkovin v larválním stádiu potemníka se pohybuje od 47 do 76 % v sušině. Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (což jsou podobně zdravé tuky jako například rybí tuk), obsahuje důležité prvky jako je vápník, zinek, železo a další, naopak nemá žádný cukr, hormony ani éčka.

Další zdroj informací https://is.muni.cz/…ie_dxble.pdf

English version:

Mealworms

The incorporation of edible insects into meals is increasingly recommended by gourmets and nutritional experts around the world. Insect consumption is appealing for many because, despite their negligible volume, insects provide a significant amount of important vitamins and nutrients.
Mealworms (Tenebrio molitor) contain considerably more protein than meat such as beef or pork. The protein content of mealworm larvae ranges between 47 to 76% in dry mass. Like fish oil, mealworms are high in unsaturated (healthy) fatty acids, and they are also known for having high levels of calcium, zinc, iron, and other nutrients. Even better, they contain no sugar, hormones, or additives.

For more information (only in Czech) https://is.muni.cz/…ie_dxble.pdf